Naleśnikarka. Co to jest? Jak wybrać najlepszą?

Chcesz przyrządzać pyszne naleśniki bez ryzyka przypalonego i przywierającego ciasta? W takim przypadku warto zaopatrzyć się w naleśnikarkę. To specjalne urządzenie zaprojektowane do ich przyrządzania, które może z powodzeniem zastąpić patelnię.

Jak przygotować pyszne naleśniki?

Naleśniki to jedno z lubianych dań. Do jego przyrządzenia wystarczy tylko parę składników – mąka pszenna, jajka, mleko, woda, nieco tłuszczu jak olej lub masło oraz szczypta soli. Można podawać je na wiele sposobów na słodko i na słono.

Sekretem udanych naleśników jest nie tylko samo ciasto. Także istotne jest to, jak je przyrządzamy. Tradycyjnie naleśniki smaży się na patelni, ale nie każda dobrze się do tego nadaje. Ciasto może do niej przywierać, nierównomiernie się wypiekać. Warto zaopatrzyć się wtedy w urządzenie do smażenia naleśników, czyli naleśnikarkę, która pozwala na szybkie i łatwe przyrządzenie tego smakołyku.

Czym jest naleśnikarka?

Wyposażona w talerz grzewczy naleśnikarka przypomina patelnię. Najczęściej jest urządzeniem elektrycznym (w gastronomii spotyka się także naleśnikarki gazowe), które wyposażone jest w grzałki umieszczone pod talerzem. Grzałki te równomiernie go rozgrzewają, więc naleśniki są zawsze idealnie wypieczone. Talerz wykonany z nieprzywierającego materiału ułatwia ich przyrządzanie.

Naleśnikarki wyposażone są w funkcję regulacji temperatury – pozwala ona na wybór optymalnej temperatury wypiekania naleśników. Umieszczone na obudowie diody informują o gotowości urządzenia do pracy.

Jak wybrać najlepszą naleśnikarkę?

W sprzedaży można znaleźć różne urządzenia do przyrządzania naleśników. Zatem, jakie będzie najlepsze?

Przede wszystkim warto postawić na modele o dużym talerzu grzewczym z rantem, który zapobiega wylewaniu się ciasta. Talerz powinien być nieprzywierający i zdejmowany – wtedy można łatwo do umyć pod bieżącą wodą. Dobra naleśnikarka powinna być również wyposażona w regulator temperatury. Optymalna moc to 1000-1500 W – wtedy urządzenie będzie szybko się nagrzewało.

Za urządzenie trzeba zapłacić około 80-120 złotych w zależności od producenta. Naleśnikarki gastronomiczne kosztują już więcej, ale do domu wystarczy tańsze urządzenie. Razem z nim przyrządzenie naleśników nie będzie już problemem!

Naleśnikarki dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

Kategorie