Oryginalna łopata do pizzy z aluminium anodowego – czy warto?

Miłośnicy pieczenia pizzy jak najszybciej powinni rozejrzeć się za porządnymi akcesoriami kuchennymi, które ułatwią i przyśpieszą pracę. W kuchni przydać może się nie tylko oliwiarka i pirometr, ale również wysokiej jakości łopata do pizzy.

Moda na perforowane łopaty

W ostatnim czasie rekordy sprzedaży biją perforowane łopaty do pizzy. Są to bardzo praktyczne akcesoria, które umożliwiają bezpieczne umieszczenie pizzy w piecu oraz jej obracanie. Na łopacie perforowanej znajdują się gęsto rozmieszczone otwory, dzięki którym zdecydowanie łatwiej jest odsiać nadmiar mąki. Pamiętać należy o tym, że w wysokiej temperaturze może niestety dojść do przypalenia. Czarny spód pizzy nie prezentuje się zbyt okazale, dlatego też łopata perforowana powinna znaleźć się w każdej pizzerii.

Dla wielu osób dużym atutem perforowanych łopat jest również to, że piec nie będzie brudzić się tak bardzo. Najlepszymi właściwościami użytkowymi wyróżniają się oryginalne łopaty wykonane z anodowanego aluminium. Wysokiej jakości łopatę można kupić od 250 do 600 zł. Cena w dużej mierze zależy od rozmiaru łopaty do pizzy.

Jakie zalety ma anodowanie aluminium?

Anodowanie ma na celu nie tylko poprawienie poszczególnych parametrów łopaty, ale również znacząco poprawia jej wygląd. Największym atutem jest oczywiście zwiększenie odporności na korodowanie. Dzięki odizolowaniu metalu od powietrza specjalną warstwą tlenku glinu można zwiększyć trwałość i czas użytkowania łopaty do pizzy.

Anodowana łopata do pizzy jest odporna nie tylko na przypadkowe zarysowania, ale również na uszkodzenia mechaniczne. Na szczególną uwagę zasługuje także estetyczny wygląd. W dzisiejszych czasach akcesoria kuchenne cenione są nie tylko za walory użytkowe, ale również za właściwości dekoracyjne. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że anodowanie znacząco poprawia walory sanitarne. Wynika to oczywiście z tego, że poprawione jest przywieranie brudu.

Specjalna warstwa tlenku sprawia, że łopata aluminiowa może mieć bezpośredni kontakt z żywnością. Dzięki anodowaniu producenci są w stanie zaproponować łopaty o różnych kolorach. Pamiętać należy jedynie o tym, aby postawić na sprawdzony sprzęt od renomowanych producentów, który posiada odpowiednie certyfikaty.

Łopata do pizzy dostępna jest w ofercie Gastrosilesia.pl.

Kategorie